Welcome to milord   Click to listen highlighted text! Welcome to milord Powered By GSpeech

Dr. sc. Marijana Belaj, redovita profesorica (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu)

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Diplomirala je etnologiju i informatologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2006. doktorirala je s temom Sveci zaštitnici u hrvatskoj pučkoj pobožnosti u znanstvenom području humanističkih znanosti, znanstveno polje etnologija i antropologija.  Zaposlena je na Filozofskom fakultetu na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju od 2000. godine. Od 2020. je izabrana u zvanje redovite profesorice.

Područje njezina znanstvenog interesa su: sveta mjesta i religijski krajolici, hodočašća, interreligijski odnosi, kultovi i sakralizacijski procesi, suvremena duhovnost i religijski pokreti te religijska baština i kulturne politike. Također se bavi i pitanjem etnologa i antropologa na tržištu rada te primijenjene antropologije Kao istraživačica je bila uključena u jedan međunarodni i pet domaćih kompetitivnih znanstvenih projekata te u pet institucijskih projekata od kojih je jedan vodila. Kao koordinatorica je bila uključena u projekt EU programa Europskog socijalnog fonda. Objavila je dvije znanstvene knjige (jednu u suautorstvu), preko trideset znanstvenih i stručnih radova u znanstvenim časopisima i zbornicima radova te je suuredila četiri uredničke knjige. Rezultate svojih istraživanja redovito prezentira na međunarodnim i domaćim znanstvenim skupovima. Članica je znanstvenih i strukovnih udruga ili mreža: Société Internationale d´Ethnologie et de Folklore (SIEF), Pilgrimage Studies Network of EASA, Hrvatskog etnološkog društva. Članica je Upravnog odbora, a od 2019. do 2021. bila je predsjednica Hrvatskog etnološkog društva. 

Na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju uključena je u nastavu na svim razinama studija te je kao predavačica gostovala na drugim sveučilištima u inozemstvu. Mentorirala je preko trideset diplomskih radova, dva doktorska rada te niz istraživanja u okviru studentskih projekata.

Od 2013. do 2016. bila je glavna urednica znanstvenog časopisa Studia ethnologica Croatica. Višegodišnja je članica međunarodnog uredničkog vijeća u nekoliko znanstvenih časopisa.

Obnašala je niz funkcija na matičnom Fakultetu, Sveučilištu i pri MZO. Aktualna je članica Matičnog odbora za humanističke znanosti – polja povijesti, povijesti umjetnosti, znanosti o umjetnosti, arheologije, etnologije i antropologije pri MZO-u te članica Etičkog povjerenstva za znanstveno-istraživački rad Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Za svoj rad dobila je priznanja Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog etnološkog društva.

Detaljnije: https://theta.ffzg.hr/Obeliks/Nastavnik/Detalji/2958

Bibliografija: http: //bib.irb.hr/lista-radova?autor=248000

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech